Tips: Eettafel zonder rommel

Marion: “Mijn eettafel ligt elke dag vol met spullen. Tekeningen van de kinderen, post, prulletjes die uit tassen worden gehaald, boeken. Als we gaan eten, wordt alles naar een kant geschoven...

...dat staat ook nog eens heel ongezellig. Gek word ik ervan, ik wil gewoon dat de tafel gebruikt wordt als tafel, niet als verzamelplek. Hoe regel ik dit?”

Mijn tip:

Zorg ten eerste dat de rest van je gezinsleden ook weten dat je deze wens hebt, samen iets realiseren is altijd makkelijker dan alleen.

Vervolgens is het zaak een andere vaste plek te geven aan spullen die normaalgesproken op de eettafel belanden. Tekeningen naar de kinderkamers of aan de muur, post na openen op het bureau, boeken in de kast. Voordat je gaat eten (zowel ontbijt, lunch als avondeten!) vraag je aan alle gezinsleden of ze eventuele losse spulletjes op tafel naar een definitieve bestemming brengen. Kinderen kun je hierbij helpen natuurlijk.

Zo maak je de rest van je gezin bewust van hun eigen rommelbeleid. Tegelijkertijd is je eettafel weer gezellig tegen de tijd dat je gaat eten. Je zal zien dat er uiteindelijk vanzelf geen spullen meer op tafel belanden die daar niet horen (al is het alleen al omdat je gezinsleden geen zin meer hebben om een paar keer per dag de eettafel leeg te moeten ruimen!).