Blog: Focus en routine

“Structuur en orde in je huishouden, aan het eind van de dag geen losse eindjes meer hebben, hoe krijg je dat nou elke dag voor elkaar?” Die vraag werd me onlangs door een vriendin gesteld.

Ze vertelde dat ze naast haar drukke baan één dag per week thuis is met haar 1-jarige zoon. Op die dag lukt het haar nooit om iets af te maken en aan het eind van de dag overheerst een ontevreden gevoel. De was zit nog in de wasmand of ligt half gevouwen in stapels op de eettafel, voorgenomen klusjes in huis zijn niet afgevinkt, de post ligt nog steeds op een grote stapel in de hal en overal in huis is het nog steeds een rommel. En uiteraard is het niet gelukt dat cadeautje te kopen voor het buurjongetje dat morgen jarig is. Herkenbaar? Dan heb ik enkele tips voor je.

Elke dag een beetje tijd investeren

Het heeft alles te maken met focus en routine. Ik begin bij het laatste. De kans is groot dat je aan het eind van je werkdag blij bent dat je grut in bed ligt en je met je benen omhoog kunt. Je stelt klusjes en het huishouden uit tot je vrije dag. Met als gevolg dat je op je vrije dag zoveel op je to-do-list hebt staan, dat je niet weet hoe je het allemaal in één dag af moet krijgen. Toch is het handig om op alle dagen routine in het opruimen en het bijhouden van je huishouden te hebben. Hoe doe je dat? Simpel, door elke dag een kleine tijdsinvestering te doen. Ook al ben je moe, dat ene half uurtje per dag kun je nog best even doortrekken. Het geeft je namelijk energie als het gelukt is!
 
Een handig moment voor je dagelijkse halfuurtje is bijvoorbeeld nadat de kinderen naar bed gebracht zijn. In dat half uurtje kun je een heleboel voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld:

- Per ruimte in huis een opruimrondje: spullen terugleggen op hun eigen plek.
- Vuile was in de wasmand, schone kleding klaarleggen voor de volgende dag
- Post openen, zodat je overzicht houdt in te betalen rekeningen.
- Was van de lijn of uit de droger halen en vouwen.

Na een half uurtje stop je ermee, tijd voor ontspanning. Desnoods zet je een timer. Ben je nog niet klaar? Geen probleem, laat lekker liggen, morgen is er weer een dag. Je zal zien dat deze dagelijkse routine in het bijhouden van je huishouden enorm veel oplevert.

Ben je dagelijks thuis met de kinderen? Begin je dag dan met een vaste routine die je maximaal 3 kwartier laat duren: bedden openslaan, slaapkamers luchten, wasje in de machine, aanrecht leegruimen en schoonmaken en vul het tot de tijd om is aan met het lijstje dat hierboven staat.

Dagje thuis? Focus!

De winst uit het dagelijks bijhouden van je huishouden merk je al op je vrije dag. De dingen hebben zich niet opgestapeld, ze moeten hoogstens nog afgemaakt worden. Hierbij is FOCUS het toverwoord. Wil je een wasje gaan vouwen? Focus je alleen op de was en maak het af. Tot en met het in de kast leggen aan toe. Ga je opruimen? Doe dat dan per kamer. Kom je iets tegen wat niet in die kamer thuishoort, leg het dan bij de deur. Als je aan de volgende ruimte begint neem je het pas mee. Hiermee voorkom je dat je het naar een andere kamer brengt en daar bezig gaat, terwijl je ergens anders nog niet klaar bent. Ga je schoonmaken? Werk dan juist per klus (stoffen, stofzuigen, sanitair) en niet per ruimte. Ga je met je administratie bezig? Stel jezelf dan een doel: bijvoorbeeld alle rekeningen betalen, of alle betaalde rekeningen archiveren.

Blijf je focussen op je doel tot het klaar is. Je zal zien dat je dag efficiënter ingedeeld wordt en dat je zaken kunt afronden. En natuurlijk kun je niet alles direct afmaken, je kinderen hebben aandacht nodig, de telefoon gaat, je moet tussendoor iets voor je werk doen...maar na deze dingen, die op dat moment even urgent zijn, pak je de draad weer op waar je gebleven was. Tot slot de laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip: neem niet teveel hooi op je vork en plan niet alleen maar klusjes in! Tijd voor jezelf en je kinderen is nog altijd het belangrijkste, dus probeer te streven naar een mooie balans. En vergeet nooit: morgen is er weer een dag!