Blog: Exit cadeaustress

De herfst komt nog maar net kijken of ik schrijf al een blog voor ZIJ Magazine over de feestdagen. Maar niet zonder reden! Een goede voorbereiding is immers het halve werk...

De vroeg invallende duisternis, geurende kaarsjes op tafel, rode kinderwangetjes na binnenkomst uit de knisperende kou, de aftelkalender waar elke dag vol spanning op wordt gekeken, verheugde blikken bij het zien van cadeautjes en al die fijne huiselijkheid die je elke dag weer als een warme deken omhult. De op komst zijnde feestdagen zijn voor mij per definitie een tijd van gezelligheid en ontspanning.

Hoera, bijna december!
Hoewel het ‘nog maar’ oktober is doen de verleidelijke zakken pepernoten bij de kassa’s in winkels er mij er gelukkig aan herinneren dat het bijna december is. Ik zeg ‘bijna’, omdat in het najaar de tijd mij vaak door de vingers glipt na een lome zomer en december dan ook zomaar ineens voor de deur staat. En ik zeg ‘gelukkig’, omdat ik nou eenmaal van de feestdagen houd. Stress, of het meer populaire ‘feestdagenstress’, is mij vreemd. Voor mij een kwestie van goed plannen, op tijd beginnen met voorbereiden en de lat voor jezelf niet te hoog leggen. Ik laat me daarbij graag helpen door organisatorische gadgets.

Gift List
Zo heb ik op mijn iPhone heerlijk handige apps die het leven van georganiseerde en ongeorganiseerde types nóg leuker en makkelijker maken. Ik beschik bijvoorbeeld over een app voor cadeautjes, de ‘Gift List’. Een digitaal cadeaulijstje waarin je per familielid (of vriendin, collega, buurvrouw) de cadeauwens kan omschrijven, wat dit bepaalde cadeau kost en waar het te koop is. En dat is echt heel praktisch.

Uit je hoofd, in je telefoon
Een idee voor een cadeautje ontstaat bij mij namelijk niet zomaar. Het is niet iets waar ik even op een willekeurige zaterdagmiddag voor kan gaan zitten met een compleet lijstje als resultaat. Een idee ontstaat vaak op de gekste momenten en door associatie met iets anders. En hoe handig is het dus – als je tijdens het uitlaten van de hond bedenkt dat je man wel een nieuwe riem kan gebruiken – om je briljante idee niet kwijt te raken maar direct op een gift list in je smartphone te deponeren? Als je moeder tijdens een bezoekje laat vallen dat ze zo opziet tegen de winter en je subiet al je fijne ideeën om dat leed te verzachten (lichtbaktherapie, een welnessbon, een receptenboek met lekkere wintersoepen) in je telefoon kan kloppen? Als je in de zomervakantie merkt dat je kind niet uitgepraat raakt over dat ene leuke bordspel dat ze bij de tent van de buren speelt – enfin, geen losse krabbeltjes meer op een papiertje of een notitieblokje dat je met geen mogelijkheid meer kan terugvinden in december.

Bescheidenheid
Ja, dit soort zaken zorgen ervoor dat ik goed voorbereid de feestdagen doorkom. Tegen de tijd dat het bijna december is heb ik mijn telefoon vol met ideeën en kom ik zelfs voor mijn man verder dan een paar geruite sokken en een boekenbon. Cadeaus kan ik op deze manier makkelijk en op tijd inkopen, al dan niet online. Een fijne bijkomstigheid van deze app is dat je per persoon een overzicht hebt van je uitgaven en van wensen die op het lijstje stonden en al vervuld zijn. En dat maakt je er (in mijn geval) op onverwachte momenten weer even bewust van hoe goed we het hebben en dit zorgt er dan weer voor dat de cadeaus enigszins bescheiden blijven. Het geven van cadeaus is heerlijk, maar uiteindelijk gaat het tijdens de feestdagen wat mij betreft maar om één ding: tijd voor elkaar. En dankzij apps als de Gift List zit ik daar gelukkig heel ruim in.