Blog: advies op mamaschrijft.nl

Op mamaschrijft.nl publiceerde ik een blog naar aanleiding van deze vraag van een mamaschrijft-lezeres: Hoe hou ik de kast met kinderspeelgoed een beetje overzichtelijk? Wat doe ik bijvoorbeeld met alle Lego friends, Lego city, Lego chima spulletjes? Auto’s, Kapla, Loom spulletjes. En wat doe ik met de kinderkamers? Hoe blijven deze overzichtelijk en gezellig zonder dat je wekelijks alles in een grote bak stopt om het vervolgens een jaar later weg te gooien?

Mijn advies

De truck met kinderspeelgoed is om niet al te grote opbergbakken te gebruiken. Met grote manden of bakken belanden kleine spullen al snel onderin en zien kinderen zelf ook niet goed meer wat ze allemaal hebben. Zeker met al het kleine goed van bijvoorbeeld Lego loont het om te investeren in praktische opbergers die je in de speelgoedkast kunt zetten. De organize-serie van de Hema is daar ideaal voor. Zo heb je 8 liter bakken in vrolijke kleurtjes, waarin je een inzetbak met vakjes kunt zetten. Ontzettend praktisch, vooral voor Lego en Playmobil. Je kunt de bakken, inzetbakken en deksels ook nog zelf samenstellen in kleur; dat is vooral erg leuk om samen met de kinderen uit te zoeken.

Voor ander speel- en knutselgoed gebruik ik zelf het liefst transparante opbergboxen met deksels van eenzelfde serie, of het nou van de Hema of IKEA is. Voordeel van alles uit een serie is dat het vaak stapelbaar is. Transparant is uiteraard handig om een voor de hand liggende reden; je kinderen zien direct wat erin zit. Het leuke is dat je al snel merkt dat kinderen ook echt van dezestructuur houden en de zaken na het spelen graag weer sorteren en opruimen in de juiste bakjes. De allerkleinste bakjes uit de serie kun je bijvoorbeeld gebruiken voor kraaltjes, Loom-spulletjes, etc.

Kinderkamers kun je het beste samen met de kinderen een beetje op orde houden. Neem af en toe in het weekend eens de tijd met je kind om te bekijken waar ze echt nog mee spelen. Hebben ze een tijdje even wat minder interesse in dat ene ridderkasteel van Playmobil? Goede reden om het even uit de kamer te halen en bijvoorbeeld een maand of twee op zolder te zetten. Dat houdt ruimte en overzicht voor datgene waar ze nu graag mee spelen en maakt bovendien het speelgoed weer aantrekkelijk op het moment dat ze het een tijd niet gezien hebben. Ook op de kinderkamers houd je overzicht door gebruik te maken van een paar niet al te grote manden of bakken met hun favoriete speelgoed van dat moment.

Tot slot de ultieme tip voor de speelgoedkast: zet spelletjes- en puzzels verticaal in de kast met een dik postbode-elastiek eromheen. Nooit meer schuivende stapels en moeite om alles terug in de kast te krijgen!